Zinnige_zorg_ STEM_NU_CMYK.jpg

Nominatie Zinnige Zorg Award voor medicatieveiligheid Deventer Ziekenhuis en MedEye

Het project voor betere medicatieveiligheid van het Deventer Ziekenhuis en MedEye is genomineerd voor de Zinnige Zorg Award van zorgverzekeraar VGZ. Door MedEye te gebruiken, kunnen zorgverleners de medicijntoediening automatisch controleren en medicatiefouten voorkomen.

Het Deventer Ziekenhuis introduceerde in 2016 als eerste ziekenhuis op al zijn verpleegafdelingen MedEye, een wereldprimeur. MedEye herkent alle medicatie en stelt de verpleegkundigen in staat om medicatiefouten te herkennen, te stoppen en te voorkomen. Daarnaast helpt MedEye verpleegkundigen bij de administratieve afhandeling van de gegeven medicatie door de toedieningsregistratie automatisch vast te leggen in het elektronisch patiëntendossier.  Met deze oplossing wil het ziekenhuis toe naar foutloze toediening. 

Cirkel van kwaliteitscontroles rond medicatie gesloten
Het Deventer Ziekenhuis verwerkt jaarlijks zo’n 250.000 medicatievoorschriften. De distributie van deze medicijnen wordt op allerlei manieren (digitaal) gecontroleerd om fouten te voorkomen. MedEye wordt ingezet bij het toedienen van medicatie aan het bed. Daarmee wordt de cirkel van kwaliteitscontroles rond medicatie gesloten. Van het voorschrijven van medicatie door een arts, tot het samenstellen en de toediening aan het bed: alles gaat voortaan digitaal en veilig. 

Zinnige Zorg Award
De Zinnige Zorg Award is een initiatief van zorgverzekeraar VGZ. Onder zinnige zorg verstaat VGZ betere zorg voor de patiënt tegen lagere kosten. Dat doet VGZ om de zorg ook in de toekomst betaalbaar en toegankelijk te houden. Met deze Award zetten zij zinnige zorg projecten in de schijnwerpers. Er zijn 10 initiatieven genomineerd voor de prijs. Het publiek heeft een belangrijke stem in de overwinning en bepaalt de drie finalisten. Stemmen kan tot 4 juni 2017 via www.zinnigezorgward.nl. Op 6 juni beoordeelt een deskundige jury de drie finalisten.

Met dit initiatief wonnen het Deventer Ziekenhuis en MedEye vorig jaar al de Computable Award, voor aansprekende innovaties in de zorg.

Permalink