De afdeling cardiologie van het Flevoziekenhuis startte afgelopen juli als eerste afdeling van het ziekenhuis met het gebruik van MedEye. Hoe is de implementatie verlopen en hoe ervaren verpleegkundigen het nieuwe systeem? Verpleegkundige Jarl Hulsebosch en teamleider Carolien van Willigenburg geven een inkijkje in hun ervaringen.

Het projectteam en enkele verpleegkundigen van de afdeling Cardiologie

Het projectteam en enkele verpleegkundigen van de afdeling Cardiologie

Verpleegkundige Jarl Hulsebosch steekt meteen enthousiast van wal over zijn ervaringen met het nieuwe systeem: ‘Het werken met MedEye bevalt goed. Het biedt mij een stukje veiligheid. Fouten met dosering, halve tabletten of dat je net een verkeerde tablet uitdrukt komen niet meer voor. Het systeem herkent alle medicatie en dat vind ik erg prettig’.

Veranderingen zijn altijd wennen
Regelmatig krijgen verpleegkundigen te maken met nieuwe technologieën. Technologieën zoals bijvoorbeeld de MedEye kunnen bijdragen aan verbetering van kwaliteit, kosten verlagen en het verbeteren van de medicatieveiligheid. Dergelijke effecten worden echter alleen bereikt als de technologieën op een juiste manier worden ingezet en systemen bruikbaar zijn voor verpleegkundigen. Hoe moeilijk is het eigenlijk om met MedEye te werken? Volgens verpleegkundige Jarl valt dat allemaal reuze mee: ‘Ik heb eigenlijk weinig training gehad want het werken met he programma gaat vanzelf. Natuurlijk moet je wel even de basis weten, maar daarna wijst het zich vanzelf. Het programma helpt je en geeft aan wat je moet doen. Wat dat betreft is er weinig training nodig geweest.’

Jarl heeft zich het systeem zich gemakkelijk eigen gemaakt, maar geldt dit ook voor zijn collega’s? Jarl: ‘Sommige verpleegkundigen hebben meer moeite met het gebruik van nieuwe technologie. Dat heeft niets te maken met de wil of onwil van iemand maar dat heeft te maken of je bent opgegroeid met technologie en hoe snel je ontwikkelingen daarin oppakt. Gelukkig zijn onze verpleegkundigen oplossingsgericht bezig en niet bang om vragen te stellen. Ze zorgen er wel voor dat ze niet spaak lopen in hun ontwikkeling. Als er vragen waren, dan losten we dat met elkaar op, je bent immers een team.’ 

Voorbereiding en implementatie
Hoe gaat de voorbereiding op zo’n implementatie precies en wie zijn erbij betrokken? Teamleider Carolien van Willigenburg: ‘De goede samenwerking met ICT, apotheek, teamleider Marcella Landheer en MedEye hebben ervoor gezorgd dat het succesvol geïmplementeerd is. Vooraf is informatie al gedoseerd tot de mensen in het ziekenhuis gekomen. We hebben bijvoorbeeld samen met MedEye op onze veiligheidsmarkt gestaan die werd georganiseerd in het kader van NIAZ-Qmentum. Verpleegkundigen konden toen al even proeven aan hoe ziet het systeem eruitziet en wat het doet.  We hebben tijdens de implementatie twee weken intensieve ondersteuning gehad vanuit de hele projectgroep. Maar we zagen dat er al vrij snel weinig ondersteuning meer nodig was. Het was echter wel prettig dat er mensen voor die ondersteuning waren, zodat je snel kunt schakelen bij vragen. Daarnaast waren er al heel snel voorlopers in het team die andere collega’s informeerden, tips gaven en daardoor de eerste vragenopvang waren. Dat is echt heel prettig voor een leidinggevende.’

Betrokkenheid patiënten
Uiteindelijk draait het allemaal om medicatieveiligheid en is het nieuwe systeem direct van belang voor patiënten. Hoe hebben patiënten dit nieuwe systeem ontvangen? Jarl: ’Het wordt positief ontvangen door patiënten want zij zien dat het direct fouten uit het proces haalt. Dit geeft een veiliger gevoel. Patiënten worden ook betrokken bij het medicatiedelen. Dit begint al bij de eerste stap als je het polsbandje van de patiënt scant. Dit zorgt ervoor dat je direct de juiste patiënt voor je hebt in het systeem. Vervolgens benoem ik alle medicijnen die de patiënt krijgt. Patiënten kunnen zelf direct meekijken op het scherm als de medicatie gecontroleerd wordt. Soms krijgen patiënten pillen van een andere fabrikant (merksubstitutie) dan dat mensen thuis gewend zijn. Zo’n pil ziet er vaak anders uit. Nu kan de patiënt, op het scherm van de MedEye, meekijken met het proces. Op het scherm wordt precies getoond welk pilletje dit dan is. Ik kan mij ook heel goed voorstellen dat patiënten dit prettig vinden. Ik zou ook zo’n patiënt zijn die precies wil weten wat hij krijgt en de regie hebben over mijn eigen medicatie.’

Permalink